2019 to 2021 Turbo Levo New Motor- lacks punch

ebikeZA

Active member
Apr 2, 2018
226
114
Cape Town
Hi Levo owners.

So I was in the fortunate or not so fortunate to get a new motor last week.

Is it my imagination or are the updated motors not as powerful as the 2.1 motors ?
I know they the same motor with some tweaks... could it be the software that is neutering the motor to feel less punch than the original.

I went to my setting and set it to one of the presets I had, so everything is the same.
Could I be missing something?

IMG_6409.PNG
 

ebikeZA

Active member
Apr 2, 2018
226
114
Cape Town
Try bump up Acceleration parameter, this one is not saved in preset...
@salko , I did try that that , even went all the way to 100 and it feels that same as my older motor at 40. maybe the new firmware does this to get more range? or longer life from the belt.
 

Zimmerframe

MUPPET
Subscriber
Jun 12, 2019
12,021
16,904
Brittany, France
I think it was in 7.4.2 ? that they changed the mapping for acceleration response.

Quite a few people found they had to move upto 100 to get the same as the old 40.

So if you're old motor had an older firmware that would cause it, or they may have changed the acceleration mapping again to make it even softer/smoother.
 

ebikeZA

Active member
Apr 2, 2018
226
114
Cape Town
So I took the bike out, found a hill and maxed out everything 100/100 100acc 100shuttle .

as I went up a hill I was monitoring the battery draw. I could not get it higher than 18.6ah

In another thread it was stated that the gen 1 motor would draw 20ah at maximum.

Does anyone know what the current draw for the 2.2 motor should be at max load ?

Other thread stated that sometimes the firmware would default to the Brose settings .. (giving a lower power draw) vs the specialised firmware that was 20 ah on the gen1

if someone could be so kind and do the test on a gen2+ motor and see what your max current is? you can use the mission control app ... then diagnostics then battery ...
 

ebikeZA

Active member
Apr 2, 2018
226
114
Cape Town
I think it was in 7.4.2 ? that they changed the mapping for acceleration response.

Quite a few people found they had to move upto 100 to get the same as the old 40.

So if you're old motor had an older firmware that would cause it, or they may have changed the acceleration mapping again to make it even softer/smoother.
I can understand why they would do that. must be costing spec a fortune replacing motors. Was just disappointed when I got on and my bike did not feel as fun as it did the week before (after the new 2.2 motor)
I suppose with it drawing a max of 18.6Amps I should get more range
 

Zimmerframe

MUPPET
Subscriber
Jun 12, 2019
12,021
16,904
Brittany, France
I can understand why they would do that. must be costing spec a fortune replacing motors. Was just disappointed when I got on and my bike did not feel as fun as it did the week before (after the new 2.2 motor)
I suppose with it drawing a max of 18.6Amps I should get more range
They introduced voltage compensation (also on 7.4.2 I think). Instead of having low performance when the voltage dropped (low battery) it could pull more current so you received similar performance until flat. At the time most people who tested were still pulling 720 to 740w max, so about 20amps. Will be higher as the charged battery is over 36v. (42 ish) If you're pulling 18.6 amps at full charge, then you could still be pulling 780w !

They did say as part of the voltage compensation they'd taken a tiny bit off the fully charge state to balance out the range, so that would make sense. It doesn't mean they've not tweaked that with subsequent updates and it takes more off the full charge to give more power/range later on.
 

ebikeZA

Active member
Apr 2, 2018
226
114
Cape Town
Just a update on this... took the bike to the bike shop and they did a forced Motor update, bike now draws 20A again at full power and is back to its snappy fun self as it was before I got the new motor.
Love my bike all over again.
 

Mikerb

E*POWAH Elite World Champion
May 16, 2019
5,052
3,648
Weymouth
my son just had a new motor installed in his 2021 Levo Comp. I had a short go on it just on the road outside his house.........heck.....it felt like it was in turbo in every mode!! My bikes are all Bosch Gen4 but had a Levo previously but had forgot just how much power the Brose motor produces at lower cadences. The Gen4 power delivery is more progressive and needs to reach a higher cadence before you get the same response.
 

ebikeZA

Active member
Apr 2, 2018
226
114
Cape Town
How do you see how much amps it draws ??
Go to mission control,
set everything to max, then ride while watching the diagnose screen under battery. will tell you how much current is drawn in real time. the most you will get is 20A , mine was getting 18.6 before the reflash
 

EMTB Forums

Since 2018

The World's largest electric mountain bike community.

436K
Messages
20,814
Members
Join Our Community

Latest articles


Top